Китайските инвестиции в Сърбия в проекти, които вече са факт, по които се работи и които са планирани, са достигнали 10 милиарда евро през последните години. Това обяви министър председателят на съседката ни Ана Бърнабич след среща в Хърватия с китайския премиер Ли Къцян.

В страната тази седмица се провежда среща на страните от Централна и Източна Европа и Китай в рамките на формата 16+1.

"Икономическото сътрудничество между Сърбия и Китай става по-силно и по-интензивно от месец на месец", е коментирала Бъбнабич, цитирана от пресслужбата на правителството в Белград.

Премиерът акцентира върху това, че само през последните няколко седмици са сключени или реализирани редица сделки с Пекин. Като пример тя дава заводът на производителя на автомобилни гуми Shandong Linglong, в който вложенията са над 800 милиона евро.

В допълнение през тази седмица друга компания от азиатската страна - Mint, отвори завод в сръбския град Лозница. Вложението в него е 100 милиона евро, а отворените работни места са 1000.

Що се отнася до бъдещите инфраструктурни проекти за Сърбия министър-председателят посочва, че от ключово значение е модернизирането на жп линията между Белград и Будапеща.