Люксембург е толкова малък, че картографите често го пренебрегват. Но миниатюрната държава е важен финансов център, който се превърна в магнит за фирмите от Лондонското сити, стремящи се да си осигурят присъствие в Европейския съюз след Brexit, пише Bloomberg.

Масовата миграция обаче задълбочава все повече един неприятен проблем: има ли достатъчно офис пространство?

Ефектът Brexit: Най-малко 12 банки се отправят към Дъблин

Ефектът Brexit: Най-малко 12 банки се отправят към Дъблин

Ирландската столица е сред най-предпочитаните дестинации

"Запитахме се в началото, точно след Brexit, дали Люксембург ще има способността да отговори на търсенето. Това беше тревога", разказва Жюлиен Пийо брокер в агенцията за недвижими имоти Inowai.

Добрата новина според него е, че "ако търсите 500 кв. м, ще ги намерите лесно". Лошата новина "очевидно е липсата на по-големи офисни пространства във и около центъра" на град Люксембург.

Париж е новият център на инвестициите в Европа

Европа има нова столица на инвестициите

Френската столица изпреварва Лондон за пръв път от 15 години

Това означава, че нуждаещите се от по-голяма площ фирми може да се наложи да погледнат към покрайнините на града, както и към околните по-малки градчета, които обикновено не предлагат нищо повече от бензиностанция, ресторант или супермаркет.

Повечето от новостроящите се сгради са запазени още преди да бъдат завършени. Създадена е нова зона, в която е само на 4 км южно от центъра и ще приеме 30 000 души. Тя се намира в района на Cloche d'Or и ще съчетае офис площи, жилищни апартаменти, магазини, голям търговски център, училища и нова жп гара.

Компаниите от ЕС късат връзките с Острова, искат наказание за Brexit

Компаниите от ЕС късат връзките с Острова, искат наказание за Brexit

Разпадането на преговорите между Лондон и Брюксел изглежда все по-реално

Проблемът е, че проектът трябва да бъде завършен чак през 2025 г., 6 години след като Великобритания официално напусне ЕС.

Решението на Лондон да напусне ЕС вече убеди повече от 30 финансови компании - главно в областта на застраховането и управлението на активи - да потърсят офис в Люксембург. Brexit донесe 250 нови работни места в страната, а в крайна сметка може да разкрие 3000 нови работни позиции, според статистическата служба Statec.

Големият печеливш от Brexit е Франкфурт

Победителят от Brexit се намира в най-голямата европейска икономика

Новата атрактива дестинация на банкерите

Служителите, прехвърлени в Люксембург, ще трябва да се откажат от обичайните си привички, усвоени в Лондонското сити. Повечето кафенета, барове и ресторанти са във и около центъра на града.

За да се реши проблемът, стана обичайно новите офис сгради да превръщат приземните си етажи в търговски площи за магазини и заведения за хранене. Някои компании създават столови или дори предлагат електрически велосипеди за служители, които желаят да карат до следващото място за обяд.

Unilever мести централата си от Лондон

Unilever мести централата си от Лондон

Компанията уверява, че причината за това не е Brexit

Изграждането на трамвайна линия, чиято малка част започна да работи през декември, превръща цели участъци по маршрута си в нови офис локации. Общественият транспорт е добре дошъл в страна, в която има повече от 180 000 пътуващи работници всеки ден и допълнително натоварват вече запушените пътища в пиковите часове.

Кирхберг, кварталът на Люксембург, в който се помещават съдилищата на ЕС, вече се възползва от новата трамвайна линия. Сградата, обитавана от ABN Amro Group в тази престижна зона - с почти 6000 кв. м офис площи - бе продадена за над 50 млн. евро на белгийския инвеститор и разработчик на недвижими имоти Alides.

Чуждестранни банки готови да местят служителите си от Лондон в Люксембург

Чуждестранни банки готови да местят служителите си от Лондон в Люксембург

Това твърдят от финансовата агенция Luxembourg for Finance

"В момента не Брюксел, а Люксембург печели най-много от Brexit", каза в изявление директорът на люксембургското звено на Alides Рикерт Лееман, който обяви сделката.

Жил Бинделс, изпълнителен директор на инвестиционната компания за недвижими имоти Luxembourg Capital, заяви, че не е имал клиенти, свързани с Brexit, които да са се преместили в периферията на столицата. Причината е, че повечето премествания досега са били сравнително малки.

Наемите в най-желаните райони на Люксембург са високи, но са в пъти по-евтини от тези в Лондонското сити

Наемите в най-желаните райони на Люксембург са високи, но са в пъти по-евтини от тези в Лондонското сити

Brexit няма голямо влияние върху наемите, но конкуренцията за първокласни места в централния бизнес район на града довежда до постепенно увеличение до 50 евро на кв. м на месец от около 26 евро през предишните 15 години.

Макар подобни високи цени да изтласкват все повече наематели извън центъра на града, Бинделс смята, че те няма да бъдат възприети като астрономически от лондончани.

Наемът за офис в Мейфеър, един от главните центрове за хедж фондовете в Лондон, е около 130 долара на кв. м, според брокера Savills. Първокласните места в Лондонското сити струват около 91.5 долара на кв. м; в района на Docklands те са около 53 долара на кв. м.

"Когато говорим за клиенти от Лондон, говорим и за пазар, където наемите обикновено са много по-високи от тези в Люксембург, особено в първокласни локации. Мисля, че шокът ще бъде повече от наша страна, че лондончани понякога дори биха искали да плащат повече", обяснява Бинделс.

Goldman Sachs избра къде да премести бизнеса си след Brexit

Банката на Уолстрийт избра къде да премести бизнеса си след Brexit

Финансовите компании разкриват офиси в ЕС, за да запазят достъпа си до общия пазар

Сгушено между Белгия, Германия и Франция, Великото херцогство е световен лидер по брой на фондовете след САЩ. То се превръща в магнит за базираните в Лондон компании за управление на активи и застрахователни компании, които искат да продължат да се ползват от паспортните права за предоставяне на услуги, след като Великобритания напусне ЕС.

Застрахователният гигант American International Group (AIG), американският застраховател FM Global, RSA Insurance Group и застрахователят от Lloyd's of London - Hiscox, както и компанията за управление на частен капитал Blackstone и управителите на активи като M&G Investments, са сред първите, които избраха 600-хилядната държава за техен европейски дом.

Пазарът на недвижими имоти в Люксембург се адаптира към новите реалности и новите проекти, които се разработват, "са на много високо ниво", казва Бинделс.

Франкфурт, Париж и Ирландия са ясни конкуренти в състезанието за привличане на фирмите от Лондон. Те може да са по-известни градове, "но Люксембург определено има очарование и заинтересованите трябва да действат сега", съветва експертът.