Сривът на лирата през 2018 година предизвика бързи действия от страна на Анкара, които през следващите месеци успяха да свият икономиката и да изплашат чуждестранните инвеститори.

Тогава турският президент Реджеп Ердоган и неговото правителство заявиха, че мерките, които в крайна сметка доведоха до отлив на чуждестранни капитали, са необходими за стабилизиране на местната икономика и за подкрепа на местната валута, поевтиняла с 36% за две години.

Ефектът върху инвестициите в страната, която допреди това беше сред любимите дестинации на чуждестранния бизнес, беше драматичен, пишат от Reuters в свой анализ по темата. Според изчисленията на Световната банка нетните директни чуждестранни вложения в Турция са се свили с 30% през миналата година. И тяхното ниво отпреди 2018 година няма да се възстанови в рамките на следващите две.

Турция отваря обятията си за златото на света

Турция отваря обятията си за златото на света

Анкара работи върху разхлабване на правилата за внос на злато в страната от физически лица

По думите на анализатори отливът на капитали от експортно-ориентираната страна може да спрат плановете на Ердоган за бъзро възстановяване на най-голямата икономика в Близкия Изток.

Местният финансов експерт Уграс Юлку, който ръководи Института за международни финанси за развиващите се пазари, посочва, че "по-строгият контрол върху финансовите пазари, ръскът от американски санкции и ограниченият достъп до международно финансиране" крият сериозни рискове за икономиката.

"Намаляването на основните лихви, ръстът в публичните разходи и натискът за по-активно кредитиране от страна на местните банки помогнаха на Турция да се възстанови от рецесията. Но бързият ръст на кредитирането на фина на високите нива на задлъжнялост в страната и нарастването на бюджетният дефицит може да донесат големи проблеми на Анкара", посочват икономисти.

HSBC обмисля изтеглянето си от Турция

Най-голямата банка в Европа готви изтегляне от Турция 30 години след като навлезе там

Планът е част от стратегията за намаляване на разходите на финансовата институция

Несигурността на финансовия пазар в южната ни съседка вече събуди и първите коментари около плановете на ключови международни банки за изтегляне от страната. През миналата седмица излезе информация, че британската HSBC, която е най-голямата банка в Европа, планира да прекрати операциите си в Турция. В същото време американската Citigroup, която е сред водещите чуждестранни финансови институции в страната, вече е изместила част от бизнеса си от Истанбул в Лондон, твърдят запознати.