През тази седмица централна тема в Турция е минималната работна заплата в страната и по-конкретно нейното готвено увеличение. Основните въпроси около възнаграждението е с колко може да нарасне то и дали ще има положителен ефект от подобни действия, пише местното издание Duvar.

А защо темата е толкова важна? Основно може да се каже, че темата е важна, тъй като значителен дял от заетите в страната разчитат на минималната за Турция заплата. Според местният статистически институт от друга страна твърди, че от около 30 милиона души на пазара на труда един на всеки трети зает разчитат на минималното възнаграждение.

Изчисленията на Евростат изглеждат по-различно и показват, че това важи за доста по-голяма част от работещите там. Те сочат, че в страната близо половината от заетите получават минимално възнаграждение заплата. За сравнение на нея разчитат 1% от работещите в Испания, 5% от британците и 8% от французите.

Това прави Турция страната в Европа, в която населението с минимална заплата е с най-голям дял.

В момента размерът на минималната заплата в Турция е 2324 лири или 297 щатски долара. Също така то е основа за формирането на останалите заплати в страната, както и за пенсиите.

През последните дни комисия от представители на правителството, работодателските и работническите организации в страната заседава по темата за очакваното повишение на минималното възнаграждение.

По думите на председателя на Конфедерацията на турските профсъюзи Ергюн Аталай надеждите са, че в крайна сметка ще бъде договорен размер, "който ще накара работниците да се усмихнат". Икономистите в страната обаче смятат, че това няма да се случи.

"Като се има предвид икономическата ситуация в страната и когато погледнем към предишните решения на комисията, очакват увеличението да е около 15% или едва слабо над официалното равнище на инфлацията", казва Тайлан Бюкшахин и обяснява защо подобно увеличение не би било достатъчно.

"Процентът на официалната инфлация може да е 14%, но тази, която има значение за потребителите, е тази на хранителните стоки. А тя е около 20 на сто. Така че това ще бъде и минималното ниво на увеличението, което повечето хора очакват".

Експертът е на мнение, че ръстът дори трябва да е по-значителен, за да бъде усетен от работниците в настоящата ситуация, в която се намира турската икономика и на фона на ограниченията заради пандемията.

"Като вземем предвид загубите на лирата спрямо долара, някои биха допуснали и 40% увеличение. Като оставим настрана съществуващите икономически проблеми, пандемията направи животът на хората още по-труден. Така че не смятам, че едно покачване на минималната заплата с ръст близък до този на инфлацията ще накара хората да се усмихнат", заключва той.