Може да звучи изненадващо, но Гърция се оказва добро място за инвестиции. През годините, дори по време на финансовата криза, американски, европейски и азиатски компании посмяха да вложат средства на гръцкия пазар и се справиха добре с това, пише в свой коментар за изданието Kathimerini Андреас Йанопулос, който е основател на Public Affair & Networks и организатор на форума InvestGR.

"Не всички от тях просперираха, а някои и се провалиха. Гърция все още не е най-лесното място за инвестиции. Въпреки това има неизброими успешни истории, включително тази на китайски корабен гигант, на германска верига, международен телеком и мултинационална строителна компания", посочва авторът.

Йанопулос дава като конкретен пример изграждането и управлението на атинското международно летище. От над 20 години то е ръководено от германския строителен гигант Hochtief.

"Друг германски летищен оператор - Fraport, залага на Гърция, като инвестира над милиард евро в 14-те регионални летища, които оперира в страната", казва още той.

Авторът припомня и сделката за местния оператор Hellenic Telecommunications Organization (OTE), който беше придобит от Deutsche Telekom преди кризата.

"Друга немска верига супермаркети - Lidl, сега празнува 20 години в страната. От дебюта си през 1999 година компанията е инвестирала 1,3 милиарда евро в Гърция и е наела над 5000 служители. Сега планира да вложи други 120 милиона евро през настоящата година и да отвори грубо нови 500 работни места", посочва Андреас Йонопулос.

Гръцкият парламент одобри концесията на атинското пристанище "Пирея"

Най-голямото гръцко пристанище вече е китайско

Свеж паричен ресурс за държавната хазна

Що се отнася до китайските вложения в южната ни съседка, авторът се фокусира върху участието на корабния лидер Cosco, който през 2009 година стана част от групата оператори на пристанището в Пирея.

"10 години по-късно компанията вече държи целия контрол над пристанището и планира да инвестира над милиард евро и да наеме повече от 1000 служители там. В хода на този процес Пирея се превърна в едно от десетте най-големи пристанища за контейнери в Европа", се казва в публикацията.

Андреас Йонопулос припомня и два неуспешни опита за бизнес в Гърция с излизането на френските Credit Agricole и Carrefour от местния пазар.

Той завършва публикацията си с изследване, направено от Metron Analysis, според което към юли миналата година 9 от 10 мултинационални компании, опериращи в Гърция, са увеличили вложенията си в страната през последните 5 години.