Сърбия изглежда най-накрая е напът да се откаже от въглищните централи. Наскоро министерството на минното дело и енергетиката разпореди строежът на планираната централа Kolubara B да бъде спрян. А това предизвика остри реакции и протести сред работниците и миньорите в други две работещи централи - Thermal Power Plant Nikola Tesla и Kolibara.

Работата по Kolubara B започна през 80-те години на миналия век като разширение на едноименната съществуваща централа. Тя обаче беше спряна през 1992 година, а 20 години по-късно проектът беше възроден, след като от Европейската банка за възстановяване и развитие за кратко обмисляха финансиране за него.

2020 година даде нов тласък по него, след като този пък Сърбия подписа предварително споразумение с PowerChina. Необходимите разрешителни обаче така и не бяха издадени, пише сайтът Emerging Europe.

Представители на служителите в Kolubara са коментирали пред радио "Свободна Европа" в Сърбия, че са получили писмо от ресорното министерство на 21 май, в което се посочва, че минният сектор в страната постепенно ще бъде затворен. Това включва и затварянето на мините Колубара и Колтолак, като целият процес трябва да приключи до 2030 година.

Автентичността на писмото не е била потвърдена. Но ако този план влезе в действие, той ще остави без работа 18 000 души в Сърбия.

Скоро след първите коментари, енергийният министър на страната Зорана Михайлович се срещна с представители на работниците. След разговорите с тях тя коментира, че ще бъде създаден комитет, който ще изготви "план за действие относно целите за капацитета на ТЕЦ-овете до 2050 година".

"Дали нова централа ще бъде изградена или не, не е основният проблем, а какво е оправдано в тази ситуация - трябва ли да се фокусираме върху модернизирането на съществуващите централи или да направим всичко възможно, за да произвеждаме електроенергия по устойчив начин", посочва Михайлович.

От природозащитните организации в западната ни съседка приветстваха новината за спирането на работата по Kolubara B.

"Като имаме предвид, че Сърбия е тежко зависима от замърсяващите въглища и допринася за 50% от вредните емисии, изхвърляни от ТЕЦ-овете в Западните Балкани, отмяната на строителството на Kolubara B е минималното, което сръбското правителство може да направи", смята Марияна Йованович от Belgrade Open School.