Турция планира да започне добив на петрол и природен газ в близост до Кипър в следващите дни. Това обяви държавната агенция Anadolu, позовавайки се на турския министър на външните работи Мевлут Кавусоглу. Подобна стъпка може да предизвика проблеми с Гърция и Кипър, предупреждават от гръцките медии.

Властите в Анкара и Никозия имат претенции за правото на експлоатация на офшорните залежи на петрол и природен газ в източната част на Средиземно море. Регионът там е богат на синьо гориво.

"През следващите дни ще започнем сондажи около Кипър, като ще използваме два кораба", е потвърдил Кавусоглу по време на бизнес конференция в Турция.

"Нека тези, които идват в този регион от далеч, и техните компании да видят, че в него нищо не може да се случи без нас. Нищо не може да бъде направено в Средиземноморието без Турция, не бихме го позволили", допълва той.

Южната ни съседка даде старт на първия сондаж през октомври миналата година около Анталия. Първоначално целта е била следващите да бъдат в Черно море, но последните планове са те да бъдат в близост до Кипър.

Северен Кипър, който е подкрепен от турското правителство, настоява, че те също трябва да имат достъп до природните богатства на островната страна според Гаранционния договор, подписан през 1960 година.