През последните няколко години Румъния се превърна в един от атрактивните имотни пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Според изчисленията на експертите от JLL до края на 2020 година страната ще се превърне във вторият по големина пазар в региона и ще продължи да привлича инвеститори не само от Европа, но и от Южна Африка, САЩ и Китай.

"Доскоро инвеститорите търсеха възможност да диверсифицират портфолиото си от активи на места, като Варшава, Прага и Будапеща", обяснява Майк Атуел, който е ръководител в CEE Capital Markets.

"Разбира се, тези дестинации продължават да бъдат много атрактивни за тях, но забелязваме особен ръст на интереса към Румъния и конкретно към Букурещ", допълва той, цитиран от местното издание Business Review.

Според изчисленията на JLL с ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) в Румъния през първото тримесечие на 2019 година в размер на 5,1% пазарът се представя повече от добре. Анализаторите прогнозират, че обемът на инвестициите в страната ще надхвърли 1,1 милиарда евро още до края на 2019 година.

"Заедно с голямото търсене на офис площи в Букурещ сред наемателите, виждаме нарастваща активност на инвеститорите, които търсят за портфолиото си активи от най-високо качество в различни части на региона", посочва Адриан Карцевиц, който ръководи бизнеса на Skanska в ЦИЕ.