Норвежката група Visma е подписала сделка за закупуване на мажоритарен дял в известния румънски финтех стартъп Smart SmartBill. Сумата зад сделката остава неразкрита, пише SeeNews.

Чрез тази придобивка Visma разширява своя географски отпечатък и засилва европейското си лидерство в облачните решения за ефективност за малкия и среден бизнес (SMBs), пише компанията в съобщение до медиите.

Предстои сделката да бъде разгледана и одобрена от румънските власти.

Като акционер Visma ще укрепи SmartBill като доставчик на облачен бизнес софтуер за румънски компании. Очаква се компанията да разшири дейността си и в Централна Европа.

"Радваме да навлезем на румънския пазар и очакваме да натрупаме значителни резултати през следващите години", заяви продуктовият директор на Visma Group Йоустен Ховалсрюд.

Като част от групата Visma, SmartBill ще остане независима марка и организация.

Лондон стана световен финтех център

Лондон стана световен финтех център

Европейската столица изпревари Ню Йорк и Сан Франциско

"Ръстът и ефективността на SmartBill през последните няколко години бяха много силни. Опитът на Visma в рамките на различни облачни сметки и счетоводни услуги ще бъде от полза за клиентите на SmartBill", каза от своя страна съоснователят и управляващ директор на SmartBill Раду Хасан.

Румънската компания е основана през 2007 година в Сибиу от предприемачите Раду Хасан, Йоана Хасан и Мирча Капатина. Компанията предоставя на малките и средни предприятия софтуер за фактуриране и управление на финансите. В момента стартъпът има повече от 65 000 клиенти - от малкия бизнес до корпорациите. Фирмата издава над 2 милиона фактури на месец с обща годишна стойност над 4 милиарда евро (4,47 милиона долара).

Със седалище в Осло, Visma доставя софтуер, който опростява и цифровизира основните бизнес процеси в частния и публичния сектор в целия скандинавски регион, Бенелюкс, Централна и Източна Европа. Компанията присъства в Румъния от 2006 година и в момента има офиси в Тимишоара и Сибиу.

Robinhood дебютира в Европа

Финтех компанията за $7,6 милиарда, създадена от българин, дебютира в Европа

От 2020 година