Западните страни наложиха санкции спрямо Русия в отговор на признаването на независимостта на двете републики в Донбас, след което започна и военната операция в Украйна. Под санкции попаднаха някои руски банки, държавният дълг на Руската федерация, както и някои държавни служители. Освен това, Германия спря сертифицирането на газопровода "Северен поток 2". Последва и отказ на големи международни компании да внасят стоки или да работят в Русия.

Тези събития доведоха до силен спад и последвали колебания на световните финансови пазари, а също така и се стигна до значимо понижаване на курса на рублата.

През февруари индексът на доверие на мениджърите по покупките (PMI) в Европа и САЩ надхвърли предварителните очаквания със стойности съответно от 55,8 и 57,4. Февруарските стойности на този показател в САЩ и Германия обаче, се оказаха по-ниски от тези през януари.

Ръстът на цените в Европа като цяло през януари достигна 5,1% на годишна база.

Перспективи

Анализаторите от швейцарската банка Lombard Odier изготвиха обобщена прогноза за това, какво очаква пазарите и инвеститорите във връзка със ситуацията в Украйна.

В светлината на последните новини е невъзможно да се предвиди какви още санкции ще бъдат наложени спрямо Русия. Възможно е освен тежки санкции във финансовата сфера, да има налагане на санкции на цели индустрии и редица компании. Вярваме, че износът на енергоносители ще бъде евентуално един от последните, които ще бъдат включени в списъка със санкции, прогнозират от Lombard Odier.

Но ситуацията бързо се променя и е трудно да се каже колко далеч сме от този сценарий. Обаче ако това все пак се случи, макроикономическите последици ще бъдат значителни: покачване на цените на енергоносителите, свиване обема на търговията, намалено доверие на инвеститорите и потребителите и т.н. - и то не само в Русия, а в една или друга степен в повечето страни в света.

Посоченият ефект ще бъде особено забележим в Европа, смятат анализаторите. По този начин повишаването на цените на енергоносителите ще доведе до повишаване на инфлацията, забавяне на икономическия растеж и намаляване на доходите на домакинствата.

Въздействието върху икономиката на САЩ ще бъде по-малко осезаемо, тъй като тя е ориентирана до голяма степен върху вътрешното потребление и малко зависи от доставки на енергоносители от чужбина.

Що се отнася до финансовите пазари, очаква се високото ниво на волатилност да продължи.

"При акциите продължаваме да препоръчваме покупка на ценни книжа на проциклични и подценени компании, които добре се адаптират към нарастващите лихви и имат възможността да влияят на ценообразуването.

Препоръчваме на инвеститорите, които търсят кога да влязат на пазара на висококачествени облигации, да се възползват от настоящия момент", се казва още в прогнозата на анализаторите от швейцарската банка.

Защо Европа не налага санкции на вноса на енергоносители от Русия

Защо Европа не налага санкции на вноса на енергоносители от Русия

Възможно е да бъдат въведени квоти за внос на петрол и газ