Румъния има план да навлезе на пазара на редкоземни елементи и да се превърне в доставчик на елементи за производството на заводи за електрически батерии, като очакванията са това да гарантира на страната инвестиции в размер на десетки милиони.

Северната ни съседка вече е предприела първите стъпки в тази посока, като отваря отново затворени стари мини.

Досега работата в три такива за редки метали е била възобновена за първи път от три десетилетия насам, посочва румънският министър на икономиката Никулае Бадалау.

В интервю, цитирано от Bloomberg, той посочва, че целта е там да се добиват елементи като европий и диспросий. Държавата вече води преговори с производители на електрически батерии, за които ще се доставят тези редкоземни елементи.

А според прогнозите това може да отключи инвестиции в размер на над 50 милиона евро или 57 милиона долара за Румъния.

"Искаме да станем член на European Battery Alliance", посочва Бадалау.

"Това ще гарантира, че поне един от заводите за производство на батерии, планирани да отворят в региона от няколко различни компании, ще бъде позициониран тук", допълва министърът.

Сред производителите, които планират изграждането на такива фабрики в региона или търсят възможност за партньорство за доставките на суровини за батерии са Daimler, Johnson Matthey и Rio Tinto. Първите две вероятно ще изградят заводи в Полша, а третата - в Сърбия.