Една от причините в САЩ все още да не се наблюдава галопираща или хиперинфлация е, че като глобална резервна валута доларът се използва за транзакции по целия свят. Това увеличава неговото търсене, защото много страни, вместо да разчитат на собствените си нестабилни валути, предпочитат да търгуват през "гущери", в опит да съхранят стойността си.

През последните години обаче другите суперсили по света постепенно се опитват да се разделят с долара. Русия и Китай имат такова намерение отдавна, а втората се стреми да превърне юана в едно от водещите разменни средства по света. Още през 2016 г. той дори беше приет като резервна валута от Международния валутен фонд.

Последните данни за външната търговия на Китай показват, че страната следва стриктно плана си. Докато през 2010 г. над 90% от стокообменът ѝ и плащанията, извършени от местните институции и граждани в чужбина, е бил деноминиран в долари, към края на второто тримесечие на 2020 г. делът му се понижава до 56%, показва Държавната администрация за международен обмен.

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Понижаването на основния лихвен процент може да е лебедовата песен на и без това крехкия растеж

Тук има и няколко други момента, на които си струва да се обърне внимание. Вече не съществува тенденция китайските компании да се листват на борсите в САЩ. Пример е Ant Group на Джак Ма, която е листната в Шанхай и Хонконг, където се опитва да постигне пазарна капитализация от 200 млрд. долара.

Нещо повече, някои китайски компании се делистнаха от фондовите пазари в САЩ и се листнаха на местните такива или направиха паралелен листинг, вероятно с идеята за раздяла с американските капиталови пазари. Сред тях са търговският гигант JD.com и NetEase. Към началото на юли общата пазарна капитализация на китайските компании на фондовите борси в САЩ е 1,8 трлн. долара.

Когато миграцията на бизнесите от Америка към Китай започна, от Peterson Institute for International Economics излязоха с анализ, според който подобно действие е безсмислено, защото щатските инвеститори ще могат да купят акциите на компаниите и когато те са листнати на китайските борси. Те са прави, но пропускат геополитическия нюанс - в Китай те ще трябва да купят юани с доларите си, за да придобият акциите им.

Фед печата с исторически рекорден темп, но какво се случва с търсенето на долара

Фед печата с исторически рекорден темп, но какво се случва с търсенето на долара

Защо въпреки инжектирането на ликвидност не се наблюдава ръст на „инфлацията“ и кога тя ще нарасне

Трябва да се обърне внимание на още няколко компонента на търсенето на долари от Китай. От една страна, деноминираният в долари дълг на страната е гигантски - над 3 трлн. долара, а темпът му на покачване през последните години е впечатляващ - над 50%. От друга страна, Поднебесната империя притежава американски държавни ценни книжа на стойност над 1,1 трлн. долара към началото на месеца. Промени във всеки един от тези компоненти, например през продажбата на тези облигации, може да доведе до рязък срив на долара.

Фактът, че "гущерите" стават все по-застрашени като глобална резервна валута, вече е толкова очевиден, че се признава даже и от големите банки. Той беше отбелязан от Deutsche Bank, които към края на юни отбелязаха, че търсенето му от развиващите се икономики се понижава, а експертите на банката прогнозираха, че ако броят на болните от коронавирус не се понижи, световните инвеститори ще продължат да губят интерес към долара. Е, той не само не спада, а бележи нови "върхове".

От друга страна, не за пръв път посочвам, че политиките на Федералния резерв, който инфлира (т.е. печата) валутата с безпрецедентни темпове, на практика са самоубийствени за стойността и покупателната способност на долара. Централната банка, която за последния малко над век успешно заличи над 97% от силата на валутата, днес не само доближава жителите на САЩ все по-близо до трайна бедност, но и изкривява до неузнаваемост функциите на различни пазари, например на фондовия.

Deutsche Bank: Доларът губи търсенето си като сигурна валута

Deutsche Bank: Доларът губи търсенето си като сигурна валута

Това може би е първата стъпка по пътя на загубата на статуса му като резервна валута

На тази позиция са и други икономисти и финансисти, например Питър Шиф, който също нееднократно предупреждава, че страната е поела по пътя към срива на валутата си. Нещо повече, според него именно в настоящата криза е вероятно доларът да се раздели със статуса си на резервна валута.

"Toвa oзнaчaвa, чe aмepиĸaнцитe щe тpябвa дa cпaзвaт cъщитe иĸoнoмичecĸи пpaвилa, пo ĸoитo ce pъĸoвoдят вcичĸи ocтaнaли", ĸaзa Шиф в края на март. "Aĸo иcĸaмe дa пoтpeбявaмe, щe тpябвa дa пpoизвeждaмe. Aĸo иcĸaмe дa зaeмaмe, щe тpябвa дa cпecтявaмe. И aмepиĸaнцитe тpябвa дa ce пoдгoтвят зa гpyбo cъбyждaнe."

Въпросното "грубо събуждане" вече все по-реалистично изглежда да е под формата на галопираща или хиперинфлация. А проблемът е, че доларът днес няма котвата на златото, която да обезпечава стойността му - т.е. тя може да се срине до нулата.

Икономист: Американците трябва да се приготвят за грубо събуждане

Икономист: Американците трябва да се приготвят за грубо събуждане

След тази криза, доларът може повече да не е резервна валута, коментира Питър Шиф