Турция е на път да добие рекордно количество злато през тази година и централната банка най-вероятно ще изкупи почти цялото - на цени близки до рекорден връх, пише Bloomberg.

Производството в страната, която е сред най-големите купувачи на ценния метал в света, ще се покачи с 16% до 44 тона т.г., казва Хасан Юсел, директор на турската асоциация на компаниите добиващи злато.

Според законодателство от 2017 г. централната банка има ексклузивното право да придобие или откаже златото, добито в страната, на пазарни цени. Стойността на златните резерви на Турция расте до исторически връх в първата седмица на август, като пада с 5% през следващата седмица - най-големият спад от пет месеца насам. Всъщност, това отразява движението на цените на световните пазари.

"Централната банка е нашият единствен купувач от влизането в сила на законодателството", казва Юсел, прогнозирайки, че тенденцията едва ли ще се промени тази година.

Движение на златните срещу чуждестраните резерви

Движение на златните срещу чуждестраните резерви

Стойността на резервите на централната банка расте дори в момент, в който чуждестранните резерви спадат до почти 15-годишно дъно след нуждата от подкрепа за валутата.

Турците типично са големи потребители на ценния метал, който се използва като подарък за редица събития в живота им. Търговците в истанбулския Капалъчаршъ пък често го използват, за да платят наема си.

Кризата в Турция може да нанесе щети и по еврото

Кризата в Турция може да нанесе щети и по еврото

Южната ни съседка скоро може да остане без валута, с която да плаща чуждестранния си дълг и вноса от блока

Това подкрепя местното търсене, което се задържа на нива около 160 тона през последните 25 години.

Централната банка притежава 583 тона в резервите си към края на юни, според World Gold Council. Макар че е далеч зад държави като САЩ или Германия, турският регулатор е най-големият купувач тази година, добавяйки 170 тона към резервите си. Що се отнася до потребителското търсене, Турция е на пета позиция.

Повишението на цените на златото подкрепи и апетита сред местните инвеститори да добиват метала. През последните три десетилетия индустрията е привлякла $6 млрд. инвестиции. Очаква се и нова инвестиция за поне $100 млн. в западна Турция.

Златна треска обхвана турците

Златна треска обхвана турците

Те са купили злато за $7 млрд. за две седмици, за да съхранят спестяванията си