Италианският производител Iveco Defence Vehicles, който е дъщерно дружество на групата CNH Industrial, е започнал строителството на новата си база за военни камиони в Румъния. 

Заводът ще се намира в град Петрещ, а инвестицията в него е в размер на 50 милиона евро или 59,1 милиона долара. Това става ясно от съобщение на румънското правителство, цитирано от сайта SeeNews.

Според плановете на компанията фабриката, разположена на 9000 квадратни метра, ще има капацитет от около 440 камиона на година.

"Тази инвестиция на стойност от грубо 50 милиона евро на първия етап от ще отвори 200 работни места в производството и още редица други косвено при местните доставчици", коментира министър-председателят на Румъния Лудовик Орбан.

През януари Iveco Defence Vehicles обяви, че ще достави 942 военни камиона на Румъния. Това е част от по-мащабно споразумение за закупуването на общо над 2900 такива за нуждите на румънската армия.

Първите от тях ще бъдат доставени в рамките на следващите 4 години. Според споразумението доставките включват модели 4x4, 6x6, 8x8 и 8x8 Prime Mover, от които една трета ще бъдат с бронирана кабина.

CNH Industrial е италианска група, която оперира в 180 държави по света и има 66 завода с над 64 000 служители. Тя е специализирана в разработването на разнообразни по вид стоки. Неин основен акционер е инвестиционната компания Exor, която от своя страна е контролирана от една от най-богатите фамилии в европейската държава - Аниели.