Китайската Hisense Group започва мащабна инвестиция в технологично оборудване в завод за телевизори в словенския град Велене, който ще започне да работи през януари,  пише Seenews, позовавайки се на словенското дъщерно дружество на групата Hisense Gorenje. Инвестицията възлиза на 7 милиона евро и се очаква да се създадат около 400 работни места.

Фабрика Hisense Europe, която се създава в производствената зона на Gorenje в град Велене ще е в бившата производствена зала на хладилни уреди и ще произвежда два милиона телевизора годишно на четири производствени линии през първата фаза.

Според пазарните изисквания, капацитетът и броят на линиите в следващите фази, до 2023 г., ще се увеличат до производствен капацитет от почти 4 милиона телевизора годишно.

Първоначално заводът ще отвори с 330 работници. Компанията вероятно ще наеме бивши служители на фабриките за битова техника на Gorenje, според изявление на Hisense Gorenje в четвъртък.

Този май Hisense Group заяви, че ще освободи 327 работници в четирите си завода в Словения заради резкия спад на поръчките и приходите след избухването на коронавируса.

Инвестицията в завод за производство на телевизори беше обявена, след като Hisense Luxembourg Home Appliance Holding, член на Hisense Group, придоби 95,42% дял в Gorenje през октомври 2018 г., като закупи 998 417 акции на Gorenje за по 12 евро.

"Една от основните стратегии на Hisense е да централизира производствените бази в Европа, което увеличава оперативната ефективност и следователно намалява разходите. Hisense Group избра Словения за център на европейските си бизнес операции, която е и седалището на европейската част на групата и избира Велене за своето основно място за производство и разработка, "казват от компанията.

Gorenje има няколко производствени обекта, разположени в Словения, Сърбия и Чехия. Около две трети от всички служители са със седалище в Словения.