През последните месеци медта е една от най-горещите суровини на световния пазар. И това е добра новина за Сърбия, защото един от водещите чуждестранни инвеститори в страната се готви да разширява бизнеса си и да спечели от този подем в цената на метала.

Китайската Zijin Mining, която през 2018 година придоби сръбския гигант в минната индустрия RTB Bor, управлява четири мини и една леярна в западната ни съседка. Компанията се кани да продължи експанзията си с амбициозни планове за периода до 2024 година.

Това посочва зам.-ръководителят на подразделението на Zijin Mining в Турция Джейсън Шан пред Bloomberg. Към момента китайският лидер е изпълнил около половината от обещаните през 2018 година инвестиции от 1,26 милиарда долара.

Целта на китайското дружество е с тези вложения да увеличи двойно капацитета на производството си в Сърбия до 180 000 тона към 2024 година. "Производствения капацитет на мините нараства относително бавно в сравнение с търсенето от индустрията за производство на зелена енергия", казва в интервю главният инженер в Bor Бенджамин Джао.

"В дългосрочен план цените на места ще се запазят на високо равнище, но очакваме да се стабилизират скоро", добавя той.

Zijin Bor Copper инвестира над $400 милиона в Сърбия до края на 2021-а

Китайският собственик на гигант в минната индустрия в Сърбия инвестира $400 милиона в страната

Вложението е по-голямо от миналогодишното

През март от Zijin Mining обявиха, че плановете им предвиждат инвестиции от 408 милиона долара или 339 милиона евро в комплекса им в Бор до края на настоящата година.

През последната година цената на метала нарасна с на 60%, като през май достигна рекорд за последните няколко години. Все още производителите са затруднени в това да осигурят достатъчно количество, за да отговорят на търсенето.