Гърция може да се окаже принудена да върне 3 милиарда евро на пенсионери, чиито пенсии са били орязани по време на финансовата криза. Това става ясно от съдебно решение, цитирано от Reuters. 

Според него Държавният съвет, който е най-големият административен съд в южната ни съседка, съкращенията на пенсиите през периода 2015 и 2016 година не са съобразени със законодателството в страната.

Тези действия на властите в Атина бяха част от мащабните мерки за свиване на разходите в хода на трите спасителни програми, отпуснати на страната между 2010 и 2015 година.

В резултат на това хиляди пенсионери се оказаха с около и над 50% по-малко средства. Това е била и причината за завеждането на редица съдебни дела по случая, пише БНР.

"Потенциалните разходи за обратно изплащане на пенсиите биха могли да достигнат до 3 милиарда евро", смята Костас Бурлос, който е експерт по труда.

Гърция ще привлича чуждестранни пенсионери с нисък данък

Гърция ще привлича чуждестранни пенсионери с нисък данък

Ако бъдат одобрени, пенсионерите ще плащат само 7% върху доходите си от чужбина през следващите 10 години

Засега не става ясно, дели това съдебно решение важи само за пенсионерите, подали своите искове до съда, или за всички 2,5 милиона гърци, засегнати от намаляването на пенсиите.

Междувременно в началото на 2020 година законопроект на новото правителство на премиера Кириакос Мицотакис предвиждаше пенсиите в страната да бъдат увеличени с до 252 евро месечно.

Тогава обаче стана ясно, че от тези промени ще могат да се възползват около 150 000 души, пенсионирали се от май 2016 година насам.

Пенсиите в Гърция може да бъдат увеличени с до 252 евро месечно

Пенсиите в Гърция може да бъдат увеличени с до 252 евро месечно

По предложение на новото правителство в страната