Бизнесът иска да е конкурентен на пазара, заяви в ефира на Нова тв Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България по повод предстоящия протест на 18 май.

"Протестът не е политически и нямаме политически искания, а икономически. Не искаме към настоящия момент оставката на правителството", каза той.

И Швеция е застигната от инфлация - най-високата от 30 години

И Швеция е застигната от инфлация - най-високата от 30 години

При храните най-много поскъпват месото и зеленчуците

Какво може да направи държавата?

"Заплатите са функция на ток, газ, възможности, конкурентоспособност на икономиката. Там бизнесът е този, който на база резултатите си, ще реши. Държавата има само един инструмент - минималната работна заплата", обясни бившият социален министър Иван Нейков.

Според Иван Нейков има риск, когато помагаш "на калпак". Може някъде да се струпа помощ, без тя да е необходима, а на други места - да има истинска потребности, но да са свършили парите, обясни бившият социален министър. Три са големите разходи, които всяко домакинство ще прави - храна, отопление и здраве. Тези неща ще изместят останалото потребление, категоричен е Нейков.

"Повече пари в икономиката - по-висока инфлация"

Ето как да защитите от инфлация пенсионните си спестявания

Ето как да защитите от инфлация пенсионните си спестявания

Цените изпреварват растежа на заплатите и пенсиите дори в много развитите икономики

"Това е нормален икономически процес", каза финансистът Аркади Шарков като подчерта, че ефективността му ще бъде изразходвана за 1-2 месеца. Точно тази краткосрочна борба, която според него има дългосрочни негативни последствия, няма да има ефекта, към който правителството се стреми. По думите му, след като ЕС спре вноса на руски петрол, рецесията у нас е на прага.

Съветът на експертите е да не се отпускаме с по-високи харчове през лятото, когато сметките ни са по-ниски, а да пестим личните си финанси.

В каква икономическа ситуация се намираме?

Икономиката през изминалата година регистрира ръст от 4.2%. Прогнозите за ръст през тази година на Министерство на финансите бяха 4.8%, които впоследствие бяха ревизирани на 2.6%.

Испания не е виждала толкова висока инфлация от близо 40 години

Испания не е виждала толкова висока инфлация от близо 40 години

Цените са се покачили с 9,8% на годишна база

"Ние все още не сме в рецесия и се надяваме да реализираме икономически растеж, а с това - да се повишат доходите на българите", казват анализаторите.