Турция се готви да направи мащабна инвестиция в изграждането на регионален и континентален транспортен хъб, който да се превърне във възлова точка за китайският Нов път на коприната.

Анкара иска да направи голямо контейнерно пристанище в източната част на Средиземноморието, което да се превърне във "врата" към Близкия Изток и Централна Азия, съобщава местното издание Daily Sabah.

Все още не е избрано най-подходящото място за изграждането на съоръжението. През следваща година предстои да започнат подробни проучвания свързани с проекта, като тогава трябва да стане ясно и конкретното място.

Успоредно с пристанището трябва да бъде изградена голяма индустриална и свободна зона за търговия. Тя ще обслужва порта и ще бъде разположена на около 23 000 декара площ.

Турското правителство планира още да сключи повече партньорства с другите страни, които са част от инициативата Нов път на коприната, конкретно в областта на т.нар. Среден коридор, който е важно трасе от него. Южната ни съседка е водеща държава по него.

Средният коридор е част от амбициозния проект на Пекин, който трябва да свързва Турция с Грузия и Азербайджан чрез жп линия, която трябва да преминава над Каспийско море и да достига Китай през Туркменистан и Казахстан. Част от него е и железопътния проект Баку-Тбилиси-Карс.