Няколко седмици преди изборите в Турция президентът Реджеп Ердоган, е изправен пред най-сложната ситуация от идването си на власт преди 17 години. И основната причина за това е, че турците усещат задълбочаващата се "болка" от икономическия спад в страната. Това пише в свой анализ авторът на New York Times Карлота Гал.

"След продължителен период на ненадминат растеж, Турция навлиза в рецесия заради спаднало доверие на инвеститорите и кредитна криза. Фалитите растат. Безработицата и инфлацията отчитат двуцифрен ръст. Нарасналите цени, специално на пазара на плодове и зеленчуци, се превърнаха в мания", посочва тя.

Авторът смята, че разрастващата се икономическа криза в момента е един от най-сериозните проблеми за управляващата Партия на справедливостта и развитието, която се нуждае от силна подкрепа за местните избори в края на март.

Гал смята, че Анкара не би могла да се справи лесно и бързо с икономическата ситуация в страната.

"Формулата на президента за отхвърляне на вината за икономическите проблеми сега се комбинира с други, много по-драстични мерки - конкретно с опита за потискане на цените на плодовете и зеленчуците, целящ да запази подкрепата за управляващата партия", казва експертът.

Турция освобождава почти $3 милиарда в банковата система

Турция освобождава почти $3 милиарда в банковата система

Централната банка се надява на ръст на кредитирането

Карлота Гал акцентира върху това, че в хода на предизборната кампания Ердоган използва и други тактики.

"Той обвинява за нарасналите цени конспирация, идваща от чужбина. Обвинява посредниците за отдръпването на клиентите. Фокусира се върху опозицията, за която твърди, че е използва фалшиви твърдения за икономическите затруднения в страната за кампанията си", посочва авторът.

В анализа се казва още, че докато самият Ердоган е "в безопасност", неговата партия, подкрепяна главно от работническата класа и консервативните общности в страната, ще трябва да се справи с едни тежки избори. За това говори и фактът, че популярността на Партията на справедливостта и развитието намалява с около 30%.

Турция обяви война на високите цени на храните - глобяват търговци за големите надценки

Турция обяви война на високите цени на храните - глобяват търговци за големите надценки

Правителството в Анкара прие пакет от мерки в тази посока заради скока в инфлацията

За Карлота Гал най-важният въпрос за турците остават високите цени на храните и затрудненията на селскостопанския сектор.

"Фундаменталният проблем на Турция, свързан с цените на храните, е земеделската политика", казва пред New York Times Ахмет Аталик, който е ръководител на истанбулската Камара на селскостопанските инженери.

И цифрите доказват това - по време на управлението на Ердоган местните фермери са се отказали от обработването на близо 30 милиона декара земеделска земя или такава с площ, приблизително колкото тази на цяла Белгия, твърди Гал. Заедно с това броят на регистрираните фермери е спаднал от 2,8 милиона до 2,1 милиона през последните 10 години.

Как Турция сама създаде дълговата си криза?

Как Турция сама създаде дълговата си криза?

Моделът на растеж години наред беше подкрепян от евтиното кредитиране. Но 2018-а доведе до неговия край