Износът на цитрусови плодове от Турция се е увеличил с 24% през 2020 г. на годишна база, достигайки стойност от 933 милиона долара, по информация на Anadolu Agency (АА), пише Daily Sabah.

Според информацията Турция е изнесла 1,8 милиона тона цитрусови плодове през миналата година. Най- изнасяни са мандарини, лимони, портокали и грейпфрут.

Най- сериозният износ е за Русия - на стойност 410 милиона долара, следвана от Ирак със 106 милиона долара, Украйна с 99 милиона долара, Румъния с 39 милиона долара и Полша с 35 милиона долара.

Председателят на National Citrus Council Кемал Качмаз заяви, че цитрусовите плодове са много важни от гледна точка на износа на зеленчуци и плодове в Турция. "Изнесохме 1,8 милиона тона цитруси на стойност 933 милиона долара. Това е чудесен принос към турската икономика", каза той.

По думите му Турция вече активно търси нови пазари.

"Износът ни се увеличи успоредно с нарастващите производствени площи. Това беше приветствано от акционерите в сектора. Искаме да разширим пазарната си мрежа и продължаваме в тази посока", заяви той.

Износът на цитруси от Турция представлява много важен елемент от икономиката. Особено износът за Русия, водещ вносител, който се увеличи значително през 2020-а с 47% през първите шест месеца на годината, в сравнение със същия период на миналата година.

Общо 197 000 тона цитрусови продукти, включително портокали, лимони, грейпфрути и мандарини, са били изнесени за Русия, показват данните.

Най-голям дял от износа на цитрусови плодове имат мандарините с 83 000 тона, следвани от портокалите с 41 000 тона и лимоните (30 000 тона).

Износът на продукти от селскостопанската сфера за Русия е отбелязал цялостен ръст през 2020 г., след като Турция се превръща в алтернатива на Китай, който трябваше да спре износа на храни поради пандемията на коронавируса.