Гърция - парий на пазара на облигации в разгара на европейската дългова криза - измина дълъг път и намери своето място в европейския клуб на отрицателната възвръщаемост на суверенния дълг, пише Bloomberg.

Инвеститорите вече плащат на Атина за привилегията да ѝ заемат средства. Продажба на €387,5 милиона 13-седмични облигации в сряда бе осъществена при възвръщаемост от минус 0,02 процента. Така Гърция се присъединява към държави като Ирландия, Италия и Испания, възползвайки се от хлабавата монетарна политика на Европейската централна банка и усилването на страховете от рецесия по света.

Това е значителна промяна за страната, която някога бе най-задлъжнялата членка на еврозоната и бе принудена да приеме най-голямото реструктуриране на облигации в историята през март 2012 г. Сега регионът се бори с коренно различни промени - спредът на отрицателната възвръщаемост, която намалява разходите за заеми за правителствата, но заплашва да удари тежко спестителите, пенсионните фондове и застрахователите.

Тенденцията за отрицателна възвръщаемост идва, след като Европейската централна банка намали лихвите в отрицателна територия и поднови изкупуването на облигации.

Правителството на Гърция предвижда 2,8 процента икономически ръст през 2020 г., като така ще успее да постигне бюджетните цели, договорени с кредиторите. Атина се възползва от ниските лихви и с пускането на 10-годишни облигации при 1,5 процента.

Гърция се готви за орязване на данъците и залага на по-силен растеж през 2020-а

Гърция се готви за орязване на данъците и залага на по-силен растеж през 2020-а

Правителството в Атина внесе проектобюджета в парламента