Регулаторите в Гърция дадоха зелена светлина на мащабния план за разширяване на пристанището в Пирея, което може да превърне порта в третият най-голям в Европа.

Комисията за планиране и развитие на пристанищата в Атина е одобрила част инвестиционния план на китайската компания Cosco, която управлява съоръженията в гръцкия град, съобщава местното издание Kathimerini.

Все още обаче липсва разрешение за планираните 300 милиона евро, които трябва да бъдат използвани за изграждането на четвърти терминал за контейнери на порта.

Преди време стана ясно, че Cosco ще вложи общо 800 милиона евро в разширението на порта. Засега обаче все още Атина не е дала "да" за готвените 300 милиона евро за построяването на нов терминал.

Сърбия е привлякла 74 пъти повече китайски инвестиции от България за последните 6 години

Сърбия е привлякла 74 пъти повече китайски инвестиции от България за последните 6 години

Над 50% от вложенията на азиатската страна в региона са отишли в западната ни съседка

От комисията посочват, че засега тази част от проекта се отлага, но приканват инвеститорите да представят необходимите документи отново на следваща възможна дата.

Представители на Cosco коментират пред Kathimerini, че са учудени от това решение за замразяване на част от вложението, което "трябва да създаде 1200 работни места и ща отвори още 300 по време на изграждането на съоръжението".

Според източник от ресорното министерство отлагането на решението е било най-добрата възможност за действие, тъй като времето за разглеждане на предложението е било ограничено. "Въпреки това всички останали инвестиции бяха одобрени и работата по тях може да започне", казва той.

Cosco разширява пристанището в Пирея с 800 милиона евро

Инвестират €800 000 000 в Пирея, за да я направят третото най-голямо пристанище в Европа

Там ще бъдат изградени четвърти терминал за контейнери и търговски център