Кой ще спечели президентските избори в САЩ - Хилъри Клинтън или Доналд Тръмп? Многобройните анкети не са единствените, които прогнозират изхода от надпреварата за държавен глава. Движението на фондовия пазар и икономиката също знаят отговора.

Хилъри Клинтън категорично държи първенството, ако се има предвид движението на пазарите.

За разлика от кандидата на американската демократическа партия Доналд Тръмп се възползва от финансовите тревоги, тъй като в подобна ситуация избирателите са по-склонни да искат промяна, пише CNN Money.

Според показателите на основния индекс на финансовите пазари в САЩ S&P 500 Тръмп има леко предимство в изборите, но всички останали пунктове сочат, че президентското място ще вземе Хилъри Клинтън.

Прогнозите за движението на фондовия пазар до 31 октомври обаче показват, че по време на тримесечието резервите за растеж се увеличават, от което може да се очаква победата на Хилъри Клинтън.

Ако този динамика обаче обърне посоката, това би било знак, че кандидатът на републиканската партия вероятно ще надделее.

Макар и да звучи пресилено, фондовият пазар се слави като удивително точен предиктор за победителя в президентските избори, смята Сам Стовал, експерт по фондовия пазар в S&P Global Intelligence Market.

Един специален анализаторски модел на компанията Moody обаче конкурира фондовия пазар като предсказател за мястото в Белия дом. Последните изследвания сочат, че икономиката на страната е относително стабилна, което посочва Хилъри Клинтън като победител в надпреварата за държавен глава.

Според този показател скорост в битката за мястото в Белия дом ще набере ексцентричният милиардер, ако цените на природния газ скочат над 3 долара за галон, за който в момента американците плащат средно по 2.21 долара.

Движението на мексиканското песо също посочва Клинтън като вероятен победител от двубоя, а след първия дебат между двамата претенденти за президентското място валутата скочи нагоре.