Разширяването на пътническия терминал на пристанището в Пирея, оценявано на над 100 милиона евро, трябва да бъде готово до края на 2022 година.

То е част от пълното реновиране на един от ключовите портове в Гърция, като неговият концесионер - китайската група Cosco, работи по доста по-мащабен план за него - превръщането му в най-голямото търговско пристанище в Европа.

От местното издание Kathimerini посочват, че работата по пътническия терминал продължава активно въпреки подадени жалби и критики срещу проекта.

"Не се очаква това да създаде проблеми за завършването на проекта, дори ако в крайна сметка се наложат някои корекции по него", коментират запознати.

Cosco разширява пристанището в Пирея с 800 милиона евро

Инвестират €800 000 000 в Пирея, за да я направят третото най-голямо пристанище в Европа

Там ще бъдат изградени четвърти терминал за контейнери и търговски център

Разширяването на круизния терминал на Пирея е част от мащабния проект за 800 милиона евро, който включва още изграждането на нов четвърти терминал за контейнери, както и на търговски център.

Целта е в следващите няколко години общият капацитет на порта да се разшири до над 10 милиона TEU (мерна единица, равняваща се на обема товар, който превозва един стандартен контейнер). Към момента Пирея е на 6-то място в Европа по обем на превозвания товар, но целта е да стане първенец след завършването на целия проект.

Планът за превръщането на Пирея в третото най-голямо пристанище в Европа получи първо "да"

Планът за превръщането на Пирея в третото най-голямо пристанище в Европа получи първо "да"

Решението за останалата част от проекта предстои