В Северна Македония ще се отглежда медицински канабис и съоръжението за производството е най-голямото в Европа. То се намира в завода на една от най-големите европейски компании в индустрията - фабриката NJSK Holding в община Петровец, предава македонската информационна агенция Makfax.

NYSK Holdings получава първото одобрение за добив и преработка на сух канабис през юни 2017 г., както и лиценз с европейски сертификат през март 2020 г. Според сайта на дружеството това е единствената македонска и европейска компания, която произвежда активно фармацевтично вещество (Active Pharmaceutical Substance -API) и крайни фармацевтични продукти на основата на медицински канабис, лицензирани от един от Европейските инспекторати - Polish General PharmaceuticalInspectorate (GIF).

Фабиката разполага с 17 800 кв. м. площ за производство на канабис за медицински цели. Според директора на  NJSK Holding Златко Кесковски съоръжението в момента е най-голямото в Европа за отглеждане на медицински канабис според всички стандарти, изисквани за тази индустрия. През последните четири години компанията е инвестирала 20 милиона евро, влючително и в най-новата си линия на производство. 

След настъпване на измененията в Закона за наркотичните вещества в Северна Македония се очаква производството догодина да достигне 250 милиона евро. 

"Смятам, че парламентът е готов за предложените законови промени, които бяха блокирани в миналото. Изменението на Закона за наркотичните вещества ще даде възможност за износ на цветя от канабис за медицински цели, което ще насърчи нови инвестиции и развитие и нови работни места. Ако направим това до края на тази година, следващата година очакваме над 250 милиона евро в производството на канабис за медицински цели", заяви Зоран Заев.

Cеверна Македония лeгaлизиpa oтглeждaнeтo нa ĸaнaбиc зa мeдицинcĸи цeли пpeз 2016 г., като се присъедини към нарастващия брой държави, които правят подобни стъпки, като Обединеното кралство, Гърция, Тайланд и някои щати в САЩ. Износът на медицинска марихуана от страната е законен от 2016 г., но доскоро законът позволява само износ на масла, екстракти и тинктури, които представляват  30 на сто от търсенето на пазара.

Министърът на здравеопазването Венко Филипче заяви, че това е област, в която има светло бъдеще, тъй като според клинични проучвания помага при много състояния и диагнози в областта на неврологията.