Правителството на Турция разкри план в сряда да помогне на банките в страната да оцелеят след епидемията от лоши кредити, но надеждите бяха за далеч по-значими мерки, които да се справят с рецесията, която разклати властта на Ердоган, пише The New York Times.

Предложението е държавните банки да получат почти $4,9 милиарда помощ, около една трета от общото количество лоши кредити в системата.

Но икономисти посочват, че планът, представен от Берат Албайрак - министър на финансите и зет на Ердоган, е насочен по-скоро към защита на приятелите на президента в строителния и енергийния сектор. И предлага само трохи като отговор на задълбочаващата се рецесия, двуцифрена безработица и инфлация от около 20 процента.

Турция налива $4,9 милиарда в банките си

Турция налива $4,9 милиарда в банките си

Най-голямата сума от финансовата криза от 2001 г., която почти срина сектора

Закъсалата икономика струваше скъпо на Ердоган, който загуби контрола над Анкара и Истанбул, макар партията му да обжалва. Въпреки това президентът не желае да сложи край на подхранвания и от негови действия ръст, основан на задлъжняване.

Икономиката бе централна за Ердоган и управлението му през последните две десетилетия, но заедно с растежа намалява и подкрепата за него.Кредитите пресъхнаха, след като банките загубиха доверие в управлението му, създавайки фалити из цялата страна, след като компаниите не могат да се рефинансират и трябва да плащат скъпи заеми, изтеглени в долари.Но Ердоган отказва да чуе виковете за помощ от бизнес сектора.

Планът, представен в сряда, не решава и друг от най-тежките проблеми: администрацията и съдилищата, които все по-често взимат решения в полза на приятелите на Ердоган в бизнеса.

По време на 40-минутна презентация пред журналисти, на които не бе позволено да задават въпроси, Албайрак заяви, че правителството ще увеличи данъците за богатите, ще намали налозите за корпорациите и ще окуражи хората да спестяват. Властта ще се опита да стабилизира и пенсионната система, като я направи задължителна.