Румъния е напът да изключи възможността китайски компании да участват в изграждането на инфраструктура в страната, след като правителството в Букурещ прие меморандум през миналата седмица, който трябва да блокира даването на обществени поръчки на фирми от трети страни.

По-конкретно от Euractiv обясняват, че според документа в търгове няма да могат да участват държави, които нямат двустранно търговско споразумение с Европейския съюз (ЕС).

Ако меморандумът бъде приет като закон, неговият ефект ще засегне и китайските компании, които активно участват в търгове за изграждане на магистрали и жп проекти в Европа.

По думите на вицепремиера на Румъния Дан Барна целта на нормативния акт е от наддаването за обществени поръчки да бъдат изключени компании, които не отговарят на европейските стандарти.

"Това е процедура, която съществува в други държави-членки, а ние имахме консултации в Европейската комисия (ЕС)", е коментирал той на пресконференция в началото на седмицата. По думите на Барна меморандумът има за цел само да определи нормативна рамка за регулиране на този въпрос.

Вицепремиерът посочва, че той няма за цел да бъде отнесен към конкретна държава.

"Ние само искаме да гарантираме, че няма да има имаме оферти от компании, които не отговарят на стандартите на ЕС, което от своя страна да доведе до загубата на пари за нас, до отмяна на търгове и забавяне на изпълнението в период, в който Румъния отчаяно се нуждае да започне изграждането на инфраструктура", посочва още той.

Субсидирани от Пекин, китайските компании "измъкнаха" €2 млрд. от европейските данъкоплатци

Субсидирани от Пекин, китайските компании "измъкнаха" €2 млрд. от европейските данъкоплатци

Гигантите от Изтока печелят публични поръчки в Европейския съюз заради помощта от правителството. И това заплашва бъдещето на европейските компании