Мъжът, който беше един от важните за Турция хора при преминаването ѝ през две от най-големите кризи в историята ѝ, но след това изпадна в немилост, предупреждава, че действията за Анкара за защита на икономиката от коронакризата не са достатъчни.

"Турция се нуждае от по-мащабна програма от стимули, която да разчита на фискални разходи вместо на разсрочване на плащания и кредити", смята Али Бабаджан, който е бивш икономически съветник на президента Реджеп Ердоган.

"Има два вида грешки при фискалните и монетарните интервенции - да направиш прекалено много или прекалено малко такива", коментира той в интервю за Bloomberg.

"Намираме се в такъв период, при който вторият вид грешки са по-приемливи. Не е толкова трудно да сложиш край след време, ако е направено прекалено много. Но ако отговорът не е достатъчно голям и навременен, цената в бъдеще ще бъде огромна", смята Бабаджан, който основа нова политическа партия "Дева".

Той беше основен съветник на Ердоган по икономическите въпроси в продължение на години. През 2015 година обаче той беше отстранен от кабинета, след като продължително настояваше, че икономиката рискува да прегрее и че да се разчита основно на вътрешното търсене за стимулиране на растежа не е правилния подход за Анкара.

По неговите думи в ситуацията на настоящата криза, предизвикана от епидемията, турските власти трябва да дадат по-сериозен фискален тласък, който да бъде в размер на поне 3% от брутния вътрешен продукт.