Белият дом обяви, че е готов да отговори светкавично на решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на Донецката и Луганската република, предават световните агенции. Това означав, че САЩ са готови със санкциите срещу Руската федерация.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че президентът Джо Байдън ще подпише изпълнителна заповед, която ще забрани нови инвестиции, търговия и финансиране от страна на САЩ на хора от или в т.нар. региони Донецка народна република и Луганска народна република в Украйна.

САЩ с план как да ударят руската икономика, ако Русия нахлуе в Украйна

САЩ с план как да ударят руската икономика, ако Русия нахлуе в Украйна

Американската администрация се цели във финансовото сърце на опонента си

"Н сме ясни - тези мерки са отделни и биха били допълнение към бързите и тежки икономически санкции, които подготвяхме в координация със съюзници и партньори, ако Русия допълнително нахлуе в Украйна", написа Псаки в изявление.

Държавният департамент и Министерството на финансите на САЩ скоро ще споделят още подробности за действията на администрацията на Джо Байдън.

Решението на Путин да признае ДНР и ЛНР, отцепилите се райони в Донбас, стана ясно от едночасовото телевизионно обръщение на държавния глава снощи. Освен САЩ, европейските лидери също осъдиха стореното от Владимир Путин и отправиха нови заплахи в отговор на "очевидното нарушение на международното право".

Представител на Белия дом коментира пред американските медии, че вчера Джо Байдън е говорил с украинския президент Владимир Зеленски в продължение на 40 минути.

След разговора си с него американският президент е говорил и с френския си колега Еманюел Макрон, както и с германския канцлер Олаф Шолц.

Припомняме, че вчера Reuters цитира свои източници, според които САЩ се готви да използва най-мощния си инструмент срещу индивидуални руски граждани и компании, като ги постави в списъка на "специално определени граждани".

По този начин ефективно ще се ограничи достъпа на тези хора до американската банкова система, ще им бъдат забранени всякакви търговски отношения с американци, а освен това ще им бъдат замразени и наличните им активи в страната.

Украйна каза колко й струват "слуховете" за нападение от Русия

Украйна каза колко й струват "слуховете" за нападение от Русия

Има и спекулативен натиск върху финансовите пазари, който блокира кредитирането, оказва натиск върху валутния курс