САЩ забраниха на руски държавни компании и банки да набират капитал в долари на международните финансови пазари.

По-конкретно, в рамките на новата "вълна" от санкции срещу Руската федерация, забраниха на американските инвеститори да купуват новоиздадени облигации и акции на компании като "Газпром", "Газпром нефт", "Транснефт", "Ростелеком", "Алроса", Руските железници, както и на банки, между които "Сбербанк" и "Газпромбанк". Това коментира за РИА Новости генералният директор на финансовата компания "Спутник" Александър Лосев.

По думите му, "руските държавни компании имат много пари. Тяхната политика за привличане на финансиране на световните пазари представлява управление на пасиви. Да се финансират част от операциите в долари или евро, беше по-евтино, отколкото в рубли. Но сега ситуацията се промени".

За руските държавни компании остава възможността за заеми на вътрешния пазар в рубли. Възможни са и кредити в други валути, например в швейцарски франкове и юани, смята шефът на финансовата компания.

"САЩ започнаха да разрушават хегемонията на долара на финансовите пазари в света със "собствените си ръце", допълва експертът.

Германско издание: САЩ и ЕС се отказаха от идеята за изключване на Русия от системата SWIFT

Германско издание: САЩ и ЕС се отказаха от идеята за изключване на Русия от системата SWIFT

Вместо това, се обсъждат санкции срещу най-големите руски банки